Zijn bananen gezond?
Ik wil toch even wat kwijt over bananen. Er wordt mij namelijk regelmatig gevraagd of je wel bananen mag eten, want “er zitten zo veel calorieën in, je wordt er dik van en ze verstoppen je darmen”. Er is inderdaad een tijdlang aandacht aan gegeven in de krant, in tijdschriften en in de media. Bananen moest je niet gaan eten, die waren ongezond. Als iets heel vaak wordt aangegeven, dan ga je het zelf bijna geloven. Ik vind een banaan juist wel heel gezond. Hoewel één banaan inderdaad circa 120 calorieën bevat, is er eigenlijk geen beter tussendoortje te vinden dan een banaan, óók als je af wilt vallen, of misschien juist als je af wilt vallen.
Een banaan is echt heel gezond!
In een banaan zitten namelijk drie soorten suikers: fructose, glucose en sucrose, gecombineerd met veel vezels, vitamines en mineralen. En juist die combinatie maakt dat de banaan gezond is. De voedingsvezels in een banaan zorgen voor een relatief langzame en gelijkmatige opname van de geleverde koolhydraten. Je krijgt de gewenste energie van de fruitsuikers, maar de suikers worden niet zomaar als vet opgeslagen dankzij de vele voedingsvezels.
In een banaan zitten veel vezels
Bananen bevatten veel vezels, die je een vol gevoel geven maar niet dik makend zijn. Je lichaam moet veel moeite doen om de vezels uit de banaan te verwerken. Zodoende verhoogt een banaan jouw stofwisseling, die vervolgens de vetverbranding opschroeft. Een banaan verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed een beetje. Ze zijn juist goed voor de darmflora en de stoelgang: met voldoende vocht houden ze de ontlasting zacht. Daarnaast levert een banaan het mineraal kalium. Een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Een banaan helpt dus een kaliumtekort te voorkomen! Ook mineralen en vitamines als fosfor, ijzer, zink, vitamine C en foliumzuur zitten in een banaan. Daarnaast behoort een banaan ook nog eens tot de eiwitrijkste fruitsoorten die er zijn.
De banaan is bovendien een nauwelijks te overtreffen bron van vitamine B6 (pyridoxine). Vitamine B6 is betrokken bij de werking van verschillende hormonen, speelt een rol in het afweersysteem en het zenuwstelsel en kan niet gemist worden bij de groei en de aanmaak van bloed.
Ook nog een leuke maar belangrijke eigenschap van de banaan is dat een banaan tryptofaan bevat, een stof die in je lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine zorgt voor een opgewekt, opgepept en positief gevoel. Vandaar ook dat veel antidepressiva het serotonine-niveau in je hersenen verhogen.
Verder bevat een banaan magnesium. Dit mineraal zorgt ervoor dat de energiestofwisseling goed verloopt. Magnesium heb je ook nodig voor goede botten, spieren en zenuwen.
Kortom bananen zijn gezond!
Dus neem gerust dagelijks een banaan en luister niet naar de verhalen van anderen.
groetjes Froukje
Geef een antwoord