In mijn praktijk heb ik het toch vaak over de darmen en hoe belangrijk de darmfunctie is. Ik ben van mening dat als je darmen gezond zijn, je dat ook aan de buitenkant uitstraalt. Daarom wil ik wat informatie geven over de darmen. Ik vind dit onderdeel van het lichaam namelijk erg belangrijk.
Je hebt wel eens een onderbuikgevoel, je voelt je niet helemaal lekker maar kan de vinger er niet echt op leggen. Vaak besteed je daar dan ook niet veel aandacht aan. Maar wist je dat er in de darmen net zo’n complex netwerk aan zenuwen ligt als in de hersenen?
Daarom worden de darmen ook wel de tweede hersenen genoemd. Met je darmen kun je natuurlijk niet de wortel van 144 trekken, maar uit steeds meer onderzoek blijkt wel dat de toestand van de darmen direct effect heeft op onze stemming.
Hoe werkt die verbinding tussen de darmen en hersenen?
In de darmen ligt een enorm netwerk aan zenuwen, bijna net zo groot als in de hersenen. Deze zenuwen staan in nauwe verbinding met het immuunsysteem van de darm en met de hersenen. Via een grote zenuw worden signalen uit de darmen doorgegeven aan de hersenen. Deze signalen kunnen fysiek van aard zijn, het gevoel dat je kramp in de darm hebt, maar ook chemisch. In de darmen worden veel verschillende stoffen aangemaakt, die tevens in de hersenen worden gebruikt. Een van de stoffen die voor 90% in de darmen wordt aangemaakt is serotonine. Serotonine zorgt er mede voor dat de darmen het voedsel kunnen voortbewegen door om en om aan te spannen en te ontspannen. In de hersenen zelf wordt ook serotonine geproduceerd, het reguleert daar de stemming en de eetlust. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie.
Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie, paniekstoornis) en darmklachten.
Bij een goede werking levert serotonine ons een geluksgevoel op, maar bij een verstoring raken we depressief. En raken dus ook de darmen van slag.
De invloed van de darmflora, schimmels en gisten
Ook micro-organismen in de darmen maken stoffen aan die de hersenen kunnen beïnvloeden. Zo leven er in de darmen miljarden verschillende bacteriën, zowel goede en slechte, maar ook schimmels en gisten. Goede darmbacteriën zijn voedingsstoffen voor de cellen van de darmwand.
Ongunstige bacteriën, maar ook een overgroei van schimmels maken meer venijniger stofjes aan. Deze kunnen de darmwand irriteren en voor een lichte ontstekingsreactie zorgen. De stoffen die dan vervolgens in het bloed vrijkomen, vinden ook hun weg naar de hersenen en hebben daarbij effect op de stemming. Als je bijvoorbeeld griep hebt of een fikse ontsteking, dan is het immuunsysteem volop actief: je voelt je daardoor lusteloos, hebt geen zin om naar buiten te gaan of veel interactie met anderen te hebben, je stemming is dan ook niet opperbest.
Stress en het effect op de darmen
Dat stress impact heeft op de spijsvertering weet bijna iedereen. Zo kun je bijvoorbeeld misselijk zijn van angst of het zelfs ‘in je broek doen van angst’. Ook kun je bij stress vaak geen hap door je keel krijgen. Bij gevoelens van stress wordt de spijsvertering als het ware eventjes stilgelegd. Dit komt omdat het zenuwstelsel zich klaarmaakt om te vechten of vluchten. Hierdoor gaat er minder bloed naar de spijsverteringsorganen, kan het voedsel minder goed worden opgenomen en kan ook de slijmlaag die de darmwand bekleedt en beschermt, dunner worden.
Wanneer men rustig en kalm is, kan de spijsvertering juist goed zijn werk doen. Af en toe wat spanning voelen is helemaal niet erg, daar kan het lichaam mee omgaan. Maar als de spanning aanhoudt, dan kunnen je darmen daar ook wat van gaan merken. Je kunt dan futloos worden, omdat de darm niet optimaal werkt. Vandaar dat het zo belangrijk is te zorgen voor periodes van rust en ontspanning, zeker tijdens het eten.
Tip
Kijk dus geen tv of lees geen krant als je eet, ga er liever rustig voor zitten. Dek de tafel mooi, geniet van het eten op je bord en kauw rustig. Als je op deze manier een maaltijd eet, kan je lichaam veel beter gebruik maken van de voedingsstoffen die erin zitten. En als je met aandacht eet, ga je vaak ook minder veel eten.
Hoe krijg je weer een gezonde darm?
Het verminderen van stress en rustig eten is heel belangrijk voor de darmen. Verder kun je de conditie van de darmen versterken door de juiste voeding te kiezen. Met name belangrijk om genoeg vezels te gaan eten en om voldoende te drinken tussen de maaltijden door.
Dit zorgt ervoor dat de voedselbrij zich goed door de darmen kan bewegen waardoor er geen obstipatie ontstaat.
Goede vetten hebben ook een gunstig effect op de darm.
Zorg dus goed voor je darmen!
groetjes Froukje
Geef een antwoord