Is Filet Americain nu gezond of niet gezond?
Ik ben dit product in de afgelopen jaren zo vaak tegen gekomen in mijn praktijk en ook tijdens de workshops die ik heb gegeven, dat ik daarom deze blog heb geschreven.
Wat is nou Filet Americain?
Filet Americain staat bekend als mager vleeswaar op brood. En ja, ik dacht ook altijd dat het mager broodbeleg was. Maar klopt dit wel? Oorspronkelijk werd filet americain gemaakt van mager rundvlees met eigeel, peper en zout. Zoals het oorspronkelijk gemaakt werd, was er niet heel veel mis mee, maar tegenwoordig wordt er vaak mayonaise, worcestersaus, extra olie en of tomatenketchup aan toegevoegd. Een derde van het bakje filet americain bestaat hierdoor dus uit saus. Als je dit hoort, kun je dus nagaan dat het slanke behoorlijk tegen valt.
Is Filet Americain gezond?
De filet americain uit de supermarkt bevat vaak veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat je hem niet meer gezond kunt noemen. Het blijkt dus dat filet americain als vetarm bekend staat, maar dat dit helemaal niet zo is. Daarnaast heb ik uit betrouwbare bron informatie gekregen van een hoogleraar van de universiteit van Wageningen die aangeeft wat er in filet americain zit.
Hij geeft aan dat er conserveermiddelen, E202 Kaliumsorbaat en E211 Natriumbenzoaat, in zitten. Dit laatste is een chemisch product. Verder zitten er verdikkingsmiddelen, E410 Johannesbroodpitmeel, E412 Guarpitmeel en E415 Xanthaangom in. Daarnaast zijn er nog kleurstoffen en smaakversterkers toegevoegd.
In totaal zijn er volgens de hoogleraar ± 19 E nummers toegevoegd aan filet americain. Verder geeft hij aan dat er ook salmonella en parasieten aanwezig kunnen zijn.
Als je hoort, dat er 19 E nummers toegevoegd zijn en mogelijk ook salmonella en parasieten, dan wil je toch nooit meer filet americain uit de supermarkt eten.
Eigenlijk kun je ook wel nagaan dat er nogal wat toegevoegd wordt aan filet americain. Het product blijft dagenlang mooi van kleur. Als je een runderlapje één uur uitlegt, is het al grauw aan het worden. Het kan dus ook niet anders dan dat ze de kleur mooi houden met allerlei E-nummers.
Test Keuringsdienst van Waarde
Uit een onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde kwam dat drie van de vier filet americain producten die varkenshaas bevatten, ook meer bacteriën bevatten. Van alle filet americain producten die getest zijn bevatte 30% teveel bacteriën. Dit is hoger dan de grens van één miljoen bacteriën per gram.
Bij het onderzoek zijn echter wel in totaal maar twintig filet americain producten getest. Maar toch geeft het een beeld van de realiteit.
Uit het onderzoek van Test-Aankoop kwam ook naar voren dat er in sommige broodjes sulfiet was toegevoegd. Dit is wettelijk verboden.
Hoe kun je filet americain zelf maken!
Je kunt filet americain ook zelf maken. Let er dan wel goed op dat je met het bereiden hygiënisch te werk gaat.
Meng 200 gram verse tartaar met 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel mayonaise, beetje tabasco en paprikapoeder in de keukenmachine tot een fijn mengsel. Doe het geheel in een kommetje en breng het vervolgens op smaak met worcestersaus, peper en zout. Je kunt eventueel nog wat ketchup, citroensap, kappertjes en een heel fijngesneden augurk en of uitje toevoegen. Dit laatste geheel naar eigen smaak.
Conclusie
Mijn conclusie is wel duidelijk. Ik heb besloten om geen filet americain meer te eten wat uit de supermarkt komt. Als ik filet americain wil eten ga ik het zelf maken of bij de slager kopen. Dan weet ik in ieder geval dat er niet zoveel E-nummers en slechte bacteriën inzitten. Nadeel is wel dat het niet lang houdbaar is. Eigenlijk moet je het dezelfde dag nog opmaken.
Ik vond dat ik deze informatie moest delen.
groetjes Froukje
Geef een antwoord