Ik kom in mijn praktijk toch vaak mensen tegen met een magnesiumtekort. Vandaar dat ik hier wat meer over ga uitleggen. Ik denk dat dit voor heel veel mensen interessant is. In mijn vorige blog heb ik het gehad over bananen. Ik heb toen heel kort aangegeven dat er magnesium in een banaan zit. Magnesium is zo’n belangrijk mineraal, dat ik denk dat dit nadere uitleg nodig heeft. We weten allemaal wel dat we vitamines en mineralen nodig hebben. Maar wat doet een magnesiumtekort met je en wat kun je daar tegen doen.
Magnesiumtekort
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties.
De bekendste symptomen van een magnesiumtekort zijn:
- Spierkrampen/spierspanningen
- Lusteloosheid
- (Over)vermoeidheid
- (Verergerde) menstruatiepijn
- Koude handen en voeten
- Migraine
- Verlaagd libido
- Hartritmestoornissen
Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, dan kun je deze aanvullen door je voeding aan te passen of door extra magnesium te slikken in de vorm van bijvoorbeeld tabletten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium bedraagt 250-300 milligram voor vrouwen en 300-350 milligram voor mannen. Sommige mensen hebben overigens een hogere magnesiumbehoefte dan de ADH. Zo lopen sporters, zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang en mensen met medicatiegebruik meer risico op een magnesiumtekort.
Welke producten bevatten magnesium?
Het gehalte aan magnesium verschilt per voedingsmiddel. Onderstaand een overzicht van producten die rijk zijn aan magnesium:
- Brood
- Melkproducten
- Vlees
- Groene bladgroenten
- Tarweproducten
- Melassestroop
- Zonnebloempitten
- Sojaproducten
- Noten
- Pinda’s
- Bonen
- Granen
- Zaden
- Roggebrood
- Bananen
- Frambozen
- Avocado
- Volle rijst
- Schelpdieren
- Kokos
- Hard water (afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater
Waar zorgt magnesium voor?
- De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten
- Het vrijmaken van energie uit voeding
- De vorming van gezonde tanden en botten
- Verhoogde weerstand tegen spanning en stress
- Versterking van het geheugen en concentratievermogen
- De bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten
- Stevigheid van het skelet
- De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren
Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus dient het uit je voeding opgenomen te worden.
Magnesium voor sporters
Het lichaam heeft magnesium onder andere nodig voor de aanmaak van ATP. ATP is een stofje dat verantwoordelijk is voor onze energiehuishouding. Bewegen en zeker sporten kost veel energie en daarom speelt tijdens het sporten magnesium een belangrijke rol. Voldoende magnesium vermindert bovendien de kans op kramp en houdt spieren en gewrichten ook na inspanning soepel.
Sporters verliezen nog eens extra magnesium door het zweten. De zoute smaak van zweet wordt onder andere veroorzaakt door de aanwezige magnesium. Deze uitgezwete magnesium is niet meer inzetbaar in het lichaam, terwijl het lichaam magnesium juist op dat moment erg goed kan gebruiken! Het is dan ook klinisch vastgesteld dat de magnesiumbehoefte bij sporters hoger ligt. Sporters hebben daarom vaker symptomen die wijzen op een magnesiumtekort.
Magnesium voor vrouwen in de overgang
Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling en de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan het bijdragen aan het verminderen van overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid. Daarnaast werkt magnesium ook preventief bij andere veelvoorkomende klachten die optreden na de overgang zoals osteoporose.
Slapeloosheid
Magnesium is een belangrijk mineraal voor een goede en ononderbroken nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat een magnesiumtekort zorgt voor veranderingen in de elektrische activiteit van de hersenen. Hierdoor wordt de slaap onrustig en onderbroken. Heb je last van slapeloosheid neem dan voor het slapen gaan extra magnesium.
groetjes Froukje
Geef een antwoord