Deze week is de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd.
Omdat ik dagelijks met de Schijf van Vijf werk was ik erg benieuwd. Hoe ziet hij er uit en wat is er veranderd. Ik ben de nieuwe Schijf ook direct gaan uitpluizen. Op het nieuws ging het er over en in de kranten werd er over geschreven. “Verdwaald in Doolhof van Diëten” was de kop in de Telegraaf. Grappig, zo heb ik voeding ook heel lang ervaren. Ik wist niet meer wat goed was voor mij en mijn kinderen. Er wordt zoveel over voeding en diëten geschreven en je wilt het zo graag geloven. Als je dingen ook maar vaak genoeg hoort, dan ga je het ook geloven. Dan bedacht iemand weer dat je koolhydraatarm moest gaan eten, dan weer vetarm en dan moest je weer zaden gaan nemen om gezond te zijn. Je wilt het als consument zo graag geloven, dat veel mensen meedoen met dit soort rare rages. Ik heb zelf ook vaak meegedaan. Wat heb ik niet geprobeerd de afgelopen jaren? Zelfs “wonderpillen” heb ik wel geprobeerd. Niets hielp en ik weet nu ook waarom het geen effect had. Soms hielp een dieet op korte termijn. Op de lange termijn heb ik er, dat weet ik nu, alleen maar nadeel van gehad. De meeste dieethypes zijn gebaseerd op maar één wetenschappelijk onderzoek en er zijn zoveel meer wetenschappelijk onderzoeken.
Je wordt als consument zo nu en dan ook heen en weer geslingerd tussen allerlei “waarheden”. Ik snap de verwarring van veel consumenten.
In mijn praktijk krijg ik ook vaak vragen als: is dat wel gezond of mag ik dat wel eten, mag ik dit de kinderen geven? Bananen zijn toch ongezond, een opmerking die ik vaak hoor. Wist je dat er magnesium in een banaan zit en dat veel mensen een tekort aan magnesium hebben. Eet dus gerust een banaan.
In de telegraaf stond ook een stukje over de grootste misvattingen. Ik kreeg al een opmerking dat in de nieuwe Schijf van Vijf stond dat melk voor kalfjes is. Even voor de duidelijkheid, dit staat niet in de krant en ook niet in de Schijf van Vijf. In de krant stond een kopje “grootste misvattingen”. De Schijf van Vijf geeft juist aan dat je dagelijks zuivel nodig bent.
Belangrijkste veranderingen in de Schijf zijn:
- Ee
t dagelijks 25 gram ongezouten noten. Ze verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.
- Eet meer bonen en peulvruchten. Deze zijn vezelrijk en bevatten veel eiwitten.
- Frisdrank zit niet in de Schijf van Vijf. In frisdrank zit veel suiker. Het drinken van suikerhoudende dranken is gelinkt aan overgewicht en diabetes type 2.
- De dagelijkse benodigde hoeveelheid groente is verhoogd van 200 gram naar 250 gram.
Wat mij wel blijft bezighouden is dat het geoorloofd is door de politiek dat er in zoveel producten, waarin je het niet direct verwacht, suiker zit. Waarom wordt dit toegestaan? Waarom mogen de fabrikanten overal suiker instoppen terwijl er al lang bewezen is dat een teveel aan suiker erg slecht is voor de mens. Waarom worden de fabrikanten niet aangepakt? Ik snap hier niets van. Ook al die E-nummers en zoetstoffen die overal maar in zitten. Dit is toch enorm slecht voor iedereen. Waarom wordt hier niets aan gedaan?
Ik zie wel een beweging. Er komen producten op de markt met minder suiker, minder E-nummers en minder zoetstoffen. Dit vind ik erg positief. Hopelijk staan er meer fabrikanten op en veranderen ze de inhoud van de klant en klaar verpakkingen.
Verder vind ik het erg fijn dat de consumentenbond een actie is gestart tegen het gebruik van de groene en blauwe vinkjes op de verpakkingen. Wat misleidend is dit allemaal voor de consument. We weten toch wel dat ijsjes niet gezond zijn of chips. Waarom staat hier dan een vinkje op. En waarom wordt dit toegestaan. Volgens mij kunnen we hier nog heel veel in verbeteren met elkaar.
Wil je meer weten van de Schijf van Vijf. Gebruik dan voorgaande link.
Froukje
Geef een reactie