Deze week een blog van #HetGezondeNoorden over;
Stress, maar ook langdurige stress, wat doet dit met je lichaam?
Veel mensen werken op dit moment thuis of zijn door de corona aan huis gekluisterd wegens ontslag of iets dergelijks. Kinderen die thuis komen te zitten omdat de scholen dicht zijn, waardoor je ook nog de leraar moet spelen naast je andere werkzaamheden. Dit levert stress op en dat doet meer met je lichaam dan je denkt.
Een burn-out: het kan jou ook overkomen! Vaak denken mensen, “dat zal mij niet overkomen.” Maar het ligt sneller op de loer dan je denkt.
Maar wat is nou een burn-out? Een persoon bevindt zich in een staat van extreme vermoeidheid en externe irritatie waardoor de persoon ‘crasht.’ Langdurige stress kan uitmonden in een burn-out. Je hormoonhuishouding en het immuunsysteem kunnen hierdoor geheel van slag zijn. Je immuunsysteem is vooral nu met corona erg belangrijk!!!
Als gevolg van stress worden in onze bijnieren grote hoeveelheden adrenaline en Cortisol (stresshormonen) aangemaakt. De adrenaline wordt aangemaakt in ons autonome zenuwstelsel, het wordt ook wel het actie-hormoon genoemd omdat het zo snel wordt aangestuurd door het zenuwstelsel.
Tegelijkertijd wordt via het hormoonstelsel het hormoon Cortisol aangemaakt. Dit hormoon heeft een vergelijkbare werking als adrenaline. Cortisol neemt als ware de snelle reactie van adrenaline over.
Maar er zijn ook positieve effecten van stress: Het houdt ons scherp en alert, bijvoorbeeld omdat je een presentatie moet geven, een sollicitatiegesprek moet voeren. Er is niks mis mee met deze vorm van stress, zolang we deze maar afwisselen met ontspanning.
Alléén een overbelasting van ons stresssysteem zorgt voor:
- Hormonen uit balans
- Hartproblemen
- Obesitas, diabetes
- Immuunsysteem wordt stuurloos
- Moe, opgebrand, overal pijn
- Welvaartseffecten (sociale problemen, eenzaamheid)
De lichamelijke problemen van te veel Cortisol zijn:
- Verlies van spiermassa en gezonde huid en haren
- Hunkeringen naar suiker en koolhydraten, het lichaam heeft behoefte aan meer energie, in de vorm van suiker en snelle (geraffineerde) koolhydraten, vaak in combinatie met vetten.
- Het verzadigingshormoon leptine werkt niet meer, dat niet meer op tijd aangeeft dat we genoeg hebben gegeten.
- Het teveel aan voedsel wat we binnenkrijgen, wordt opgeslagen als buikvet wat we heel moeilijk kwijtraken.
- Bloedsuikerschommelingen worden groter, waardoor insulineresistentie op de loer ligt. Dit is een voorloper van diabetes 2.
- Slecht slapen.
Voor al deze vragen en meer kun je terecht bij Gezondheidspraktijk Elro.
Het leuke is dat mijn praktijk dit jaar 5 jaar bestaat en ik je in de maand maart en april 5% korting aanbied.
Voor opgave bel of app je 06-23970593 of stuur een mail naar info@gezondheidspraktijkelro.nl
Kijk voor meer informatie op mijn website www.gezondheidspraktijkelro.nl of bel / app mij en we plannen een consult in.
groetjes Froukje
Geef een antwoord