Je kent vast wel de ervaring dat je een hele zak chips leeg at zonder dat je het echt door had. Grote kans dat er in die chips de smaakversterker MSG (E621) zat. MSG is één van de meest gebruikte kunstmatige voedseltoevoegingen ter wereld. Smaakversterkers foppen je smaakpapillen en beïnvloeden je verzadigingsgevoel waardoor je meer eet dan nodig is.
MSG wordt daarom ook als één van de belangrijke oorzaken van overgewicht gezien. Maar het wordt ook in verband gebracht met tal van andere gezondheidsproblemen zoals autisme, ADHD en depressie door de effecten die het in je hersenen heeft.
Wat is MSG?
MSG staat voor monosodiumglutamaat en heeft E-nummer 621. Samen met gistextract (wat net iets ander is als MSG) is het ook één van de meest omstreden smaakversterkers. Het is het meest populair in Aziatische landen waar het oorspronkelijk vandaan komt, maar op dit moment zit het in zoveel voorbewerkte voedingsmiddelen dat bijna iedereen het binnen krijgt. Officieel is het een als veilig erkende toevoeging (vandaar het E-nummer), maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de grote hoeveelheden MSG in ons voedsel verband houden met allerlei moderne ziektes en symptomen, van hoofdpijn tot alzheimer.
MSG zit in bijna alle hartige voorverpakte voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, bouillonblokjes, kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, chips, kruidenmengsels, vis, vlees en vegetarische broodsmeersels. In veel fastfood restaurants wordt ook MSG gebruikt in het eten. Hoewel het wettelijk verplicht is om op een etiket te vermelden of een product smaakversterkers bevat, is E621 vaak lastig te herkennen als ingrediënt. Dit komt omdat het niet verplicht is om smaakversterkers bij hun E-nummer te noemen. Vanwege de negatieve publiciteit zijn levensmiddelenfabrikanten erg creatief in hun naamgeving van E621. Een aantal synoniemen die gebruikt worden zijn: ve-tsin, ajinomoto, mononatriumglutamaat, natriumglutamaat, mononatrium L-glutamaat mono hydraat glutamic acid en gistextract. Gistextract is niet precies hetzelfde als MSG, het wordt uit andere grondstoffen gemaakt en bevat vrij glutamaat in plaats van gebonden zoals in MSG.
Wat doet MSG?
Zowel MSG als gistextract zorgen voor een zoutachtige vleessmaak aan voedsel, die ook wel ‘umami’, de vijfde smaak of ‘hartig’ wordt genoemd. MSG heeft van zichzelf weinig smaak, maar fopt als het ware de smaakpapillen op je tong. Hierdoor smaakt het voedsel beter en wordt de indruk gewekt dat het voedsel eiwitrijker is dan het daadwerkelijk is. Het glutaminezuur waar MSG uit bestaat is namelijk een grondstof voor glutamaat. Glutamaat geeft de hartige smaak die we zo aangenaam vinden (umami).
MSG omstreden
MSG is omstreden omdat er meerdere onderzoeken zijn geweest die er op wijzen dat MSG niet alleen de smaak versterkt, maar ook tal van andere systemen in je lichaam verstoort. Doordat het bijvoorbeeld invloed heeft op de hormonen die je verzadigingsgevoel regelen wordt het in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Maar de werkzame stof in MSG lijkt ook effecten te hebben in je hersenen.
Wetenschapper aan de University of Waterloo in Canada, John Erb, heeft naar aanleiding van jarenlang onderzoek een boek geschreven: ‘The slow poisoning of America’. Hierin komen onderwerpen als fluoride, aspartaam en ook MSG aan de orde. Volgens Erb wordt MSG aan voeding toegevoegd vanwege het afhankelijkheidseffect dat het bij een mens veroorzaakt, waardoor men er steeds meer van wil.
Gevolgen van MSG voor je gezondheid
- Hoofdpijn en migraine
Voor mensen die overgevoelig zijn voor MSG kan het eten van MSG migraineachtige klachten en sterke hoofdpijn geven na het eten van MSG.
- Hersenschade
Al in 1968 bleek uit een onderzoek van de Washington University dat overmatige consumptie van MSG tot schade aan hersencellen leidde bij proefdieren. In reactie daarop werd MSG uit veel babyvoeding gehaald.
- Depressie
Ook is er onderzoek dat een link legt tussen depressie en MSG. Muizen die MSG toegediend hadden gekregen ontwikkelden sneller depressief en angstig gedrag, waarschijnlijk door een ontregeling van de serotonine-afgifte.
- Overgewicht
In 2008 werd in wetenschappelijk onderzoek voor het eerst een link gelegd tussen MSG en gewichtstoename en obesitas bij mensen. Op zich niet verbazingwekkend als je weet dat MSG door wetenschappers gebruikt wordt om proefdieren dik te maken voor onderzoeksdoeleinden.
Uit onderzoek uit 2004 bleek dat MSG vooral ook een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en een vervette lever doordat het tempo van het metabolisme vertraagt. Ook veroorzaakt MSG ontstekingen aan de lever die bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2 wat de onderzoekers ertoe leidde om aan te bevelen MSG uit de voedselketen te halen (Nakanishi, 2008).
- Kanker
Er zijn ook aanwijzingen dat een teveel aan glutaminezuur kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. Al langer is bekend dat kankerpatiënten verhoogde glutamaat-niveaus vertonen (Eck, 1992). Doordat glutamaat het aantal vrije radicalen verhoogt kan het bijdragen aan de groei van kwaadaardige tumoren.
Voedingsmiddelen met MSG (E 621)
Als kunstmatige smaakversterker komt MSG voor in praktisch alle hartige snacks, soepen, en sausmixen. Vooral in oplossoep, chips met een smaakje (niet naturel-chips) en in vrijwel alle dipsauzen. Maar ook producten waar je het misschien niet van zou verwachten bevatten MSG. Kijk dus goed op de verpakking!
Advies
De simpelste manier om MSG zo veel mogelijk te vermijden is om kant-en-klaar producten te vermijden en verse ingrediënten te gebruiken.
met vriendelijke groet Froukje
Geef een antwoord