Visceraal vet, wat is dat?
Mijn weegschaal weegt ook het visceraal vet. Bijna iedereen die op mijn weegschaal staat vraagt wat dit precies is. Ik ga het daarom proberen uit te leggen.
Wat is visceraal vet?
Visceraal vet, ook wel buikvet genoemd, zit in de buikholte. In de buikholte zitten ook de meeste ingewanden: de maag, lever en galblaas, milt, alvleesklier, darmen, urineblaas en bij vrouwen de baarmoeder en eierstokken. We moeten een bepaalde hoeveelheid visceraal vet hebben, want het functioneert bijvoorbeeld als een ‘stootkussen’ voor kwetsbare organen en als opslagplaats voor overtollige glucose.
Visceraal of Subcutis?
Meestal wordt de vorming van visceraal vet pas zichtbaar rond de middelbare leeftijd. Je wordt zwaarder en het vet zit vooral in de buikzone. Vet in de dijen en billen is geen visceraal vet, maar ook niet alle vet in de buik is visceraal vet. Over het algemeen is het vet van het ‘buikje’ dat je met je handen kan pakken geen visceraal vet, maar subcutis, onderhuids vet. Dat is ook vervelend, vooral in zwembroek of bikini, maar minder reden tot zorg dan visceraal vet.
Subcutis, onderhuids vet, maakt het onderlichaam peervormig. Visceraal vet maak
t het appelvormig. Vandaan dat er ook vaak gezegd wordt, dat het appeltype vatbaarder is voor suikerziekte en hart- en vaatziekten.
Daarbij speelt de stofwisseling een belangrijke rol. Door teveel buikvet worden de lichaamscellen bijvoorbeeld minder gevoelig voor insuline. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken en kunnen er verstoringen optreden. Met mogelijk diabetes tot gevolg.
Teveel visceraal vet kan gevaarlijk zijn
Mede daarom heeft de lever een aparte ader die van de darmen komt, de poortader, die rijk is aan alles wat de darmen uit het voedsel gewonnen hebben, maar wel onmiddellijk omgezet moet worden in stoffen die niet schadelijk zijn voor het lichaam maar getransformeerd worden in stoffen waar het lichaam verder wat mee kan.
De lever laat daar zelfs vrijwel al het andere werk voor liggen.
Vvisceraal vet zit veel dieper in het lichaam dan subcutis en ontwikkelt zich onzichtbaar. Het vult de ruimte op tussen onze buikorganen. Te veel visceraal vet kan gevaarlijk zijn.
Een belangrijke reden waarom overtollig visceraal vet zo schadelijk is, is dat het vet in de buurt ligt van de leverpoortader, die het bloed van de darmen, maag, milt, alvleesklier en blaas naar de lever transporteert. Stoffen die vrijkomen door visceraal vet, met inbegrip van vrije vetzuren, komen in de poortader en worden getransporteerd naar de lever, waar ze de productie van lipiden in het bloed kunnen beïnvloeden. Visceraal vet wordt in direct verband gebracht met hogere totale cholesterol en LDL (slechte) cholesterol, lagere HDL (goed) cholesterol en insulineresistentie.
Als de lever ziek is of teveel alcohol of andere giftige stoffen moet verwerken, zoals sommige medicijnen, ongezond voedsel enz, dan laat de lever het vet “even liggen ” en slaat dat op (bedoeld als tijdelijk).
Hoe weet ik of ik te veel visceraal vet heb?
Zoals al eerder vermeld, wil een ‘buikje’ niet direct zeggen dat je te veel visceraal vet hebt. Maar uiteraard is overgewicht en een dikke buik wel een belangrijke aanwijzing. Bij een buikomvang boven 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen is er vrijwel zeker sprake van te veel visceraal vet.
Nog niet zo lang geleden was de enige methode om te beoordelen of er sprake is van te veel visceraal vet een CT-scan. Maar gelukkig kun je tegenwoordig zelf meten hoeveel visceraal vet in je buikholte zit.

mijn weegschaal
De beste manier om buikvet kwijt te raken is veranderen van je leefstijl. Gezond eten dus. En veel bewegen. Wil jij hulp bij een gezonde leefstijl of wil jij weten hoe het met jouw viscerale vet is, maak dan een afspraak met mij en laat het meten op mijn weegschaal.
Groetjes Froukje
Geef een reactie